اگر قصد خرید فیوز به صورت تک و عمده دارید. ایران پارسا نوین نمایندگی فیوز لاله زار و وارد کننده ای انواع مدل ها و برند های مختلف فیوز است. تمامی محصولات توسط فروشگاه دارای ضمانت اصالت کالا هستند. و گارانتی می شوند. قیمت مناسب محصولات به دلیل این است که بدون واسطه فیوز ها رو از وارد کننده خواهید خرید. برای سفارش محصول و یا همکاری میتوانید با شماره 02133978980 تماس بگیرید.

برند های فیوز ایران پارسا نوین :

راهنمای کامل خرید فیوز

حتما با اصطلاح فیوز پریدن آشنایی دارید. در ادامه با فروشگاه ایران پارسا همراه باشید تا تمامی نکات لازم قبل از خرید fuse مناسب استفاده خود باید بدانید را با هم برسی کنیم. فیوز یا به لاتین ( Fuse ) قطعه ای الکترونیکی است که در مدارات الکترونیکی به کار می رود. فیوز ها برای حفاظت در برابر نواسانات لحظه ای ولتاژ و جریان مدارات استفاده می شود. این کار باعث جلوگیری از سوختگی و یا خرابی لوازم الکترونیکی مثل تلویزیون، کولر، تلویزیون، یخچال، فر و … می شود. این کار را با قطع برق از مدار انجام می دهد تا فشاری بر روی دستگاه های برقی وارد نشود.

فیوز ها از یک یک رشته ی فلزی یا نوار نازک تشکیل شده اند. که در زمانی که جریانی زیادی از آن عبور می کند. نوار داخلی آن ذوب شده و مدار را قطع می کند تا به مدارات داخلی و سیم کشی ها و دستگا های برقی آسیبی وارد نشود.انواع مختلفی از فیوزها در بازار عرضه می شوند. معمولا جنس نوار نازک داخلی فیوز ها از جنس های آلومینیوم، مس و روی می باشد. فیوز ها به صورت سری با مدار محافظت کننده ی جریان بسته می شود.

نگاهی کوتاه به تاریخچه ساخت fuse

در سال 1864 فیزیکدان فرانسوی، Breguet یک سیستم محافظتی در زمانی که استفاده از تلگراف بسیار رواج داشت را ارائه کرد . این نقطه ی عطفی در ساخت و ادامه ی مسیر تکامل فیوز ها بود.

مخترع و سازنده ی فیوز توماس ادیسون می باشد که بیشتر پیشرفت های برقی امروز را مدیون او هستیم. در سال 1890 اولین مدل های فیوز ها توسط او اختراع شد. و آن ها را در سیستم برق رسانی ساخته ی خود استفاده کرد.

چرا باید از فیوز ها در سیم کشی های خانگی و صنعتی استفاده کنیم؟

نوسانات جریان و اضافه بار در مدارات الکترونیکی بسیار مرسوم می باشد. در صورت اتصالی کردن برق و یا متصل شدن سیم فاز و نول با هم برای جلوگیری از فشار به دستگاه های الکترونیکی، fuse مدار را از جریان برق قطع می کند. در واقع ما از فیوز استفاده می کنیم تا مطمئن شویم که هیچ اتفاقی برای لوازم خانگی و الکترونیکی و همچنین دستگاه های صنعتی سنگین نخواهد افتاد. و  همچنین این قطعه ی محافظتی از هزینه های اضافی و خرید دوباره ی لوازم مورد نیاز خود و همچنین آتش سوزی جلوگیری می کند.

اجزای اصلی این قطعات

1- پایه فیوز

2- فیوزلینک.

3- المنت.

4- بخش تست.

5-نگهدارنده.

6-پوشش بیرونی برای جلوگیری از شوک الکتریکی.

مکانیزم و عملکرد فیوز ها به چه صورتی است؟

فیوز ها در ابتدای تقسیم برق و سیم کشی و به صورت سری با مدار اصلی متصل می شوند. رشته ی فلزی که درون آن ها تعبیه شده است، از فلزاتی با نقطه ی ذوب پایین می باشد. زمانی که گرمای زیادی بر اثر نواسنات لحظه ای جریان زیاد از نوار نازک داخلی fuse عبور میکند، باعث ذوب شدن آن می شود. این اتفاق باعث می شود که جریان ورودی بالا وارد مدار اصلی نشود و برق به مدار اصلی منتقل نشود. اصطلاحا می گوویم فیوز پریده یا سوخته است. در این مواقع باید فیوز نو را جایگزین فیوز سوخته شده کنید.

فاکتور های اساسی در انتخاب فیوز مناسب

1- فیوزی را انتخاب کنید که مناسب استفاده و مورد استفاده شما باشد. به عنوان مثال: فیوز های با تخیر زمانی برای بار های سلفی و فیوز هایی که سریعا مدار را از برق خارج می کنند، برای بار های مقاومتی مناسب است.

2- توان مصرفی دستگاهی که می خواهید آن را در برابر نوسانات جریان محافظت کنید را یادداشت کنید.

3- در قدم بعد ولتاژ کاری دستگاه مورد نظر خود را یادداشت کنید. پیشنهاد می شود که ولتاژ کاری فیوز از ولتاژ کاری دستگاه مورد نظر جهت محافظت الکتریکی بیشتر باشد.

4- بعد از به دست آوردن ولتاژ و توان دستگاه مورد نظرتان، نسبت توان بر ولتاژ را محاسبه کنید تا جریان مورد نیاز دستگاه را به دست آورید. در قدم بعدی با توجه به اینکه جریان های مشخصی برای فیوز ها در نظر گرفته شده است، اولین فیوز با جریان بزرگتر از جریان محاسبه شده دستگاه را انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر عدد 3/8 را به دست آوردید، فیوز 9 آمپری را انتخاب کنید.

برای انتخاب این فیوز باید به چه مولفه هایی توجه کرد

جریان نامی

این مولفه نشاندهنده ی این است که تا به عنوان مثال 9 آمپر جریان عبوری را فیوز می تواند تحمل کند. بعد از آن فلز داخل آن ذوب می شود.

در جدول زیر شما می توانید جریان نامی را از روی رنگ فیوز تشخیص دهید.

رنگ پولک فیوزجریان نامی فیوز بر حسب آمپر
صورتی2
قهوه ای4
سبز6
قرمز روشن10
خاکستری16
آبی20
زرد روشن25
سیاه35
سفید50
مسی روشن63
نقره ای80
قرمز تیره100
زرد تیره125
مسی160
آبی200

 

نقطه ذوب

نقطه ذوب در واقع میزان انرژی گرمایی مورد نیاز برای ذوب شدن المنت داخل فیوز برای عبور جریان می باشد. معمولا این مولفه در زمان ذوب نوار فلزی محاسبه می شود.

ظرفیت قطع

این مولفه در واقع ظرفیت جریان عبوری ازfuse را نشان می دهد. تفاوت آن با جریان نامی این است که، جریان نامی یک ویژگی حرارتی محسوب می شود.

دما

هر چه دمای کاری فیوز بالاتر باشد. جریان نامی فیوز کاهش می یابد که باعث نقطه ذوب کمتر در فیوز می شود.

انواع مدل های فیوز 

فیوز ها را میتوانیم در دو دسته ی AC و DC تقسیم بندی کنیم. در ادامه با ایران پارسا همراه باشید.

فیوز AC

اندازه ی این نوع فیوز نسبت به فیوز های DC کوچک تر است. سرعت نوسان مینیم تا ماکزیمم جریان این نوع فیوز ها در هر ثانیه بین 50 تا 60 بار می باشد. پس امکان آرک زدن یا تخلیه ی الکتریکی بین سیم های ذوب شده بسیار کمتر است. به خاطر همین هم اندازه ی به نسبت کوچکتری دارند.

فیوز DC

تنها از یک طرف می توانند جریان را از خود عبور دهد.  اندازه ی این فیوز ها به دلیل فاصله ی زیاد بین الکترود ها به منظور جلوگیری از آرک زدن سیم های ذوب شده با هم دیگر بزرگتر نسبت به فیوز های AC در نظر گرفته شده است. منبع ولتاژ تامینی فیوز های DC به صورت ثابت و بالا صفر ولت می باشد.

* فیوز های AC به دوسته ی فشار ضعیف و فشار قوی دسته بندی می شوند.

فیوز AC فشار ضعیف یا ولتاژ ضعیف

این نوع فیوز های AC که به لاتین به صورت ( Low Voltage Fuse ) نوشته می شود و به اختصار LV هم می گویند. دارای 2 نوع زیر می باشند.

1-فیوز های فشنگی

این نوع از fuse ها درون محفظه ای کاملا بسته و ایزوله قرار دارند. و شامل اجزایی مثل: فشنگی، پایه نگهدارنده فیوز، درپوش و حلقه آداپتور می باشد. این نوع از فیوز ها را به عنوان فیوز ذوب شونده معمولی هم در نظر می گیرند.

2- فیوز های قابل باز نشانی

این نوع از fuse ها یک قطعه ی الکترونیکی با ضریب دمایی مثبت PPTC است. که برای محافظت در برابر بالا پایین شدن ناگهانی جریان در مدار استفاده می شود. عملکرد این نوع فیوز به گونه ایست که با افزایش دما بر اثر افزایش جریان در فیوز، برق را از مدار قطع می کند. و تا رسیدن به درجه حرارت اولیه دوباره مدار وصل می شود.

نام های دیگر این fuse: پلی فیوز ، پلی سوئیچ، فیوز قابل برگشت، فیوز ریستی. از این نوع فیوز در بازار در سه سری R ، X ، U عرضه می شود. فیوز های ریستی سری X 60 ولتی و سری های R  و U 30 ولتی هستند.

فیوز های فشار قوی یا ولتاژ قوی

این نوع فیوز ها در محدوده ی ولتاژ کاری 5/1 تا 138 کیلوولت در بازار عرضه می شوند. این نوع فیوز ها برای محافظت از جریان ورودی بالا به ترانسفورماتور( یکی از عناصر اصلی قدرت و شبکه انتقال برق ) های کوچک و ابزار های دقیق استفاده می شوند. جنس به کار رفته درون این فیوز ها معمولا قلع، مس و نقره می باشد. به دلیل واکنش شیمیایی که به واسطه ی تولید گرما به وجود می آید باعث آزاد شدن گازهای سمی و مضری مثل اسید بوریک می شود. به همین دلیل این نوع فیوز ها را در فضاهای باز مورد استفاده قرار می دهند.

فیوز های فشار قوی به 3 دسته ی زیر تقسیم بندی می شوند.

فیوز های HRC نوع فشنگی

این مدل شباهت های زیادی با مدل فشار ضعیف دارد تنها در طراحی های جزئی و برای مصارف بالا استفاده می شود.

 HRC Fuseنوع مایع

از این نوع فیوز های فشار قوی برای مداراتی با جریان عبوری 100 آمپر و ولتاژ کاری 132 کیلوولت استفاده می شوند. مکانیزم داخلی آن به زبان ساده این است که محفظه ی داخلی آن ها از ماده ای به نام تتراکلرید کربن پوشیده شده است. یکی از طرفین فیوز بسته شده و از سمتی دیگر توسط سیم برنز فسفر ثابت می شود. وقتی که فیوز شروع به کار می کند مایع داخلی fuse آرک ها ار خاموش می کند. این ویژگی باعث افزایش ظرفیت اتصال کوتاه می شود.

فیوز HRC  اکسپلوژن

این نوع از فیوز های فشار قوی جز یکی از ارزانترین مدل های بازار به حساب می آیند. زیرا دارای ولتاژ کاری ( 11 کیلوولت ) به نسبت پایین تری نسبت به بقیه فیوز ها و فقط برای محافظت از ترانسفورماتور ها و منبع های تغذیه یا درایور ها استفاده می شود.

فیوز مینیاتوری

فیوز محافظ جان

فیوز لیفتراکی

فیوز کاردی

فیوز سیلندری

فیوز استوانه ای

فیوز تند سوز

فیوز پیچ خور

فیوز ها در چه صنایعی و در کجاها استفاده می شوند؟

این قطعات جز جدانشدنی از سیستم الکترونیکی اماکن مختلف است. و تقریبا در همه جا کاربرد دارند. در ادامه اشاره ای کوتاه به کاربرد های فیوز در صنعت و روزمره می کنیم.

  • لوازم خانگی، دستگاه های عابر بانک، ماشین آلات صنعتی، تابلو برق های مسکونی و زینتی کاربرد دارند.
  • در تلویزیون های LED و LCD تعبیه می شوند.
  • در سیستم های توزیع برق و انتقال قدرت در تمامی قطعات اصلی مثل ترانسفورماتور ها کاربرد دارند.
  • fuse ها در هر وسیله ای که نیاز به مراقبت و محافظت در برابر نواناست جریان دارد، استفاده می شود. مثل: تلفن های همراه، لپتاپ ها، چاپگر های سه بعدی و معمولی، اسکنر ها و …
  • در کنسول های بازی و خودرو های سواری.
  • و خیلی از صنایعی که امروزه خود را مدیون وجود فیوز ها برای ادامه حیات چرخه تولید خود می بینند.

صحبت پایانی ایران پارسا نوین

امیدواریم اطلاعات بالا جامع و کافی بوده باشد. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر به کارشناسان مجرب ایران پارسا مراجعه کنید. تا از مزایای خریدی مطمئن و با قیمتی باورنکردی بهره مند شوید. لازم به ذکر است که این مطلب با ورود تکنولوژی های جدید در ساخت، به روز رسانی خواهد شد. از این که توجه و همراهی شما عزیزان را در کنار خود داریم خوشحالیم.

فیوز چیست؟ و کلاس فیوز؟

فیوز زیمنس و فیوز به طور کلی FUSE از دو مدل از فیوز تند سوز و کند سوز تولید به تولید میرسد که همیشه قبل از مصرف کننده برق نیز قرار می‌گیرد و برای حفاظت از مصرف کننده برق در مدار الکتریکی قرار می‌گیرد. 

فیوز تند سوز چیست؟

برای آنکه توضیحی جامع برای یادآوری همراه داشته باشیم باید گفت که FUSE نیز همیشه قبل از مصرف کننده برق قرار گرفته میشود و برای حفاظت از مصرف کننده برق در مدار الکتریکی جای میگیرد . با پیشرفت شدن تکنولوژی فیوز زیمنس و فیوز ساخته میشوند که در اصطلاح به آن فیوز روبردی گفته می‌شوند.

انواع فیوز ها

Previous slide
Next slide

بطور کلی FUSE در دو مدل تند سوز و فیوز زیمنس و فیوز کند سوز (فیوز تاخیری) به تولید میرسد. در این مبحث میخواهیم مدل تندسوز را مورد بررسی قرار دهیم. و هر کدام از این دسته بندی‌های فیوز زیمنس و فیوز و در یک یا چند نماد نیز در دیتاشیت فیوز نامگذاری مینماید. به طور مثال فیوزF در چند سرعت و با کاربردهای مختلف تولید می‌شود.

پنج مدل فیوز ها و معرفی آنها

فیوز تندسوز فوق سریع Very Fast Acting

 aR

یکی دیگر از مدل‌های فیوز بسیار سریع gR هستند. از مشخصات کلی این کلاس نیز ظرفیت قطع کامل برد( تخلیه اضافه بار و محافظت در برابر اتصال کوتاه) و همیچنین برای محافظت نمودن از نیمه هادی‌ها، کابل‌ها و همه تابلوهای برق‌ها مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد‌های بسیار خوب و عمومی این کلاس فیوز نیز شامل حفاظت از نیمه‌هادی‌ها، دیودها، تریستورها ، تریاک‌ها و …میباشند که در یکسوکننده‌های برق،سیستم UPS،  و مبدل‌ها، درایوهای موتور AC و DC، راه اندازها، رله‌های حالت جامد، اینورترهای فتوولتائیک، اینورترهای جوشکاری و به هر نحوه کاربردی که مشابه این موارد هستند مورده استفاده قرار میگیرد. کاربرد کلاس gR محافظت از وسایل نیمه هادی میباشند.

gR

یکی دیگر از مدل‌های برتر فیوز بسیار سریع gR هستند. از مشخصات نیز این کلاس و ظرفیت قطع کامل برد( تخلیه ایجاد بار و محافظت نمودن در برابر اتصال کوچک) همیچنین برای محافظت نمودن از نیمه هادی‌ها، کابل‌ها و همه تابلوهای برق‌ها مورد استفاده هستند. کاربرد‌های عمومی نیز این کلاس قوی فیوز شامل حفاظت و نیمه‌هادی‌ها، دیودها، تریستورها ، تریاک‌ها و …میباشند که در یکسوکننده‌های برق و همچنین سیستم UPS، مبدل‌ها، درایوهای موتور AC و DC، راه اندازها، رله‌های حالت جامد، اینورترهای فتوولتائیک، اینورترهای جوشکاری و هر کاربردی که مشابه این موارد هستند مورده استفاده قرار میگیرد. کاربرد کلاس gR محافظت از وسایل نیمه هادی هستند.

gS

این نوع کلاس فیوز قابلیت قطع کامل مدار را میباشند (تخلیه ایجاد بار و محافظت در برابر اتصال کوچک) کاربرد آن محافظت از نیمه هادی‌ها و همچنین کابل‌ها و همه تابلو برق‌ها هستند. کلاس gR در مقایسه دیگر با کلاس gS اتلاف انرژی بسیار کمتری میباشند، این اتلاف انرژی کمتر و به دلیل دمای بالاتر ذوب آن مینمایید. اتلاف انرژی نسبتا کمتر یا کاهشی در کلاس gS منجر به کاهش دمای بدنه‌ی فیوز می‌شوند. کاربرد‌های عمومی این کلاس نیز شامل حفاظت نمودن از نیمه‌هادی‌ها (دیودها ، تریستورها ، تریاک‌ها و غیره) میباشند که در یکسوکننده‌های برق مورده استفاده قرار میگیرد، همچنین در UPS ، مبدل‌ها ، درایوهای موتور ، راه اندازها، رله‌های حالت جامد، اینورترهای فتوولتائیک، اینورترهای جوشکاری و هر کاربردی موارد فوق هستند می‌تواند از این کلاس استفاده نماید.

gRL

این کلاس فیوز تندسوز دقیقا مشابه کلاس gS

فیوز تند سوز fast acting

gG

این کلاس فیوز نیز دارا بودن قابلیت قطع کل مدار (اضافه بار و محافظت نمودن در برابر اتصال کوتاه) و برای کاربردهای عمومی بسیار مناسب هستند.

gL

مشابه فیوز کلاس gG می‌باشد

gF

مشابه فیوز کلاس gG می‌باشد

قدرت قطع فیوز چیست؟

شدت بالای جریان کاری (Rated Current) که با حرف A نمایش داده میشود.
ولتاژ کاری (Rated voltage) که با حرف V نمایش داده میشود.
شدت بالای جریان قطع کار که این عدد از شدت جریان کاری مندرج روی بدنه بسیار بالاتر میباشد.
نوع FUSE از حیث فرم مثل فیوز پیچی، استوانه ای، چاقویی، F&U، فشنگی و….
ابعاد فیوز
کلاس فیوز زیمنس و فیوز از حیث تند سوز بودن و یا کند سوز هستند
شماره فنی که مختص همان میباشد
قدرت بالای قطع فیوز با تندسوز بودن و یا اهسته سوز بودن فیوز نیز تاحدی رابطه مستقیم میباشد. قدرت قطع عموما در رنج کیلو آمپر هستند. قدرت فیوز کند سوز تا 120KA است و از این عدد بیشتر غالبا در دسته ی تندسوز قرار می‌گیرد.

کاربرد فیوز تند سوز

بطور کلی برای محافظت نمودن از دستگاه‌های با دقت بسیار دقیق و قیمت بالا از فیوز تندسوز مورده استفاده قرار میگیرد. این مدل نیز عموما قیمت بسیار بالا نسبت به نمونه‌های تاخیری وجود دارد. فیوز تندسوز برای محافظت نمودن از تمامی نیمه‌هادی ها semiconductor)) مانند دیود (diode)، تریستور(thyristor)، آی جی بی تی (IGBT) و ماژول مورده استفاده قرار میگیرد.

از دیگر کاربدهای مهم فیوز تند سوز میتوانیم به استفاده در مواردی مثل اینورتر(inverter)، سروو موتور(servo motor)، استپ موتور(step motor)، انکودر(encoder) یو پی اس(UPS) و عموما نیمه رساناها اشاره نماییم.

انواع فیوز تند سوز ازحیث فرم

پیکربندی دقیق از انواع مختلف فیوز بسته و شدت جریان و ولتاژ کاری و کاربردهایشان به انواع پیچ خور، مربعی، کاردی، استوانه ای، فشنگی و… تولید و عرضه می‌نماید.

Spread the love